vrijdag 27 april 2018

Dementie - WZC Ardooie

Deze namiddag kwam mevrouw Greet van het WZC Ardooie samen met bewoonster Georgette op bezoek in het vierde leerjaar. Ze leerde ons wat meer over de ziekte 'dementie'. De leerlingen mochten aan de lijve ondervinden hoe moeilijk het voor ouderen met dementie is om dagdagelijkse zaken uit te voeren. 
bv. papiertje van suikerklontje opendoen met ovenwanten, een kledingstuk aantrekken waarvan de armsgaten dichtgenaaid waren, een tekst lezen waarbij de letters niet in de juiste volgorde staan, optische illusies bekijken,... 

Daarnaast vertelde Greet ook over de problemen die deze mensen ervaren. De leerlingen mochten nadien ook nog vraagjes stellen. Enkele vraagjes die aan bod kwamen: Kan het dat iemand met dementie zijn eigen naam niet meer weet? Vergeten ze soms ook te ademen? ...? 

Georgette, die nog zeer goed te been is, deelde nog wat snoepjes uit aan de leerlingen. Ze was heel enthousiast toen Greet haar vertelde dat ze op donderdag naar het vierde leerjaar zou komen. Ze houdt namelijk veel van kinderen. Toen Greet haar vandaag ophaalde was ze het wel al weer een beetje vergeten. Wel wist Georgette nog goed hoe ze zich moest aankleden en hoe ze moest eten. Ze herinnerde zich ook nog de namen van haar ouders. 

Om ons nog verder te verdiepen in dementie kregen we van Greet nog een verteltas met leuke spelletjes en boeken. Hier gaan we nog mee aan de slag in de klas tijdens een momentje hoekenwerk.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten